Редица нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност са констатирани в животновъдни

...
Редица нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност са констатирани в животновъдни
Коментари Харесай

Стотици животни „фантоми“ разкри проверка в Хасковско

Редица нарушавания на Закона за ветеринарномедицинската дейност  са установени в животновъдни обекти на територията на област Хасково от Българската организация по сигурност на храните.

Това е станало след сигнал на регионалния шеф инж. Минко Ангелов и инспекции в четири обекта в община Любимец и един в община Свиленград в интервала от 5 до 8 октомври.

Областният шеф е бил сезиран, че животните в тези обекти не съществуват действително, само че са регистрирани в осведомителната система на БАБХ и се употребяват при подаване на заявки. По този метод притежателите или ползвателите на обектите печелят с преимущество правото да употребяват общински пасища, мери и ливади и биват непозволено подпомагани посредством дотации от Държавна фирма " Земеделие ".

В три от обектите е била открита физическа липса на стотици животни , както и следи от пребиваването им. Към датата на инспекциите обаче животните са били вписани в регистъра. Открити са били и голям брой несъответствия по отношение на условията за развъждане на селскостопански животни, липса на паспорти на говедата, липса на дезинфекционни площадки, разнообразни GPS координати и други

В обект в село Йерусалимово, община Любимец, липсват 139 говеда , които попадат в осведомителната система. Във втория животновъден обект в същото село към момента са били вписани 77 говеда, които физически липсват. В трети обект в село Лисово, Свиленградско, при инспекцията на място също не е било открито съществуване на декларирани 98 говеда.

Докладът с констатациите е изпратен до основния прокурор, заместник-министъра на земеделието, храните и горите, изпълнителния шеф на Държавна фирма " Земеделие ", МВР-Хасково и инспектората на МЗХГ, прецизират от регионалната администрация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР